Hyppää suoraan sisältöön

NUISKU – Nuorten ihmissuhdetaitojen kurssi

Nuisku kehittää hyvien ihmissuhteiden luomiseen ja ylläpitämiseen tarvittavia vuorovaikutustaitoja, esimerkiksi toisten kuuntelemista ja omien tunteiden, tarpeiden ja mielipiteiden ilmaisemista. Nuisku-kurssilla ihmissuhdetaitoja opiskellaan nuoren näkökulmasta.

Nuiskussa opiskellaan taitoja, jotka auttavat tulemaan toimeen toisten ihmisten kanssa. Painopiste kurssilla on vuorovaikutustaitojen käytännön harjoittelemisessa. Ohjaajan lyhyen alustuksen jälkeen jokainen pääsee kokeilemaan taitoja itse parin kanssa tai pienryhmässä. Harjoituksen jälkeen keskustellaan yhdessä, mitä opittiin ja miten opittua voi soveltaa käytäntöön.

Nuisku-kurssilla opit:

 • kertomaan omista kokemuksista
 • ilmaisemaan itseäsi, toiveitasi ja tarpeitasi
 • kuuntelemaan toisia avoimesti ja kunnioittaen
 • ratkaisemaan ristiriitoja rakentavasti

Kurssilla käsitellään mm. seuraavia aiheita:

 • omat ihmissuhteet perheessä ja kaverien kesken
 • omat tunteet ja arvot
 • kuunteleminen ja kuuntelemalla auttaminen
 • ystävyys ja toisiin ihmisiin tutustuminen
 • itsensä arvostaminen ja tulevaisuuden suunnittelu
 • ristiriitojen ratkaiseminen
 • erilaisuuden kohtaaminen
 • tunteiden ymmärtäminen

Kurssin laajuus

Nuisku-kurssi koostuu vähintään 14:stä kaksoistunnin (90 minuutin) mittaisesta kokonaisuudesta. Se voidaan pitää joko niin, että tavataan viikoittain 7−14-viikon jakson aikana tai intensiivisemmin esimerkiksi 3,5 päivän tiiviinä kurssina.

Nuisku on osa kansainvälistä kurssiperhettä ja sillä on vahva tutkimustausta

Nuisku on osa kansainvälistä Gordon-ihmissuhdetaitokurssien perhettä, johon kuuluvat myös Toimiva Koulu -, Toimiva Vuorovaikutus -, Toimiva Perhe - ja K12-kurssit. Kursseilla opittavan tunne- ja vuorovaikutustaitojen mallin on kehittänyt psykologian tohtori Thomas Gordon, joka on ollut kolme Nobelin rauhanpalkintoehdokkaana. Nykyinen kurssiohjelma on vuosikymmenien kehitystyön tulos. Nuisku-kursseja on Suomessa pidetty 1980-luvulta lähtien.

Kurssitodistus on valuuttaa kesätöitä hakiessa

Nuisku-kurssista saa todistuksen, jolla voi osoittaa perehtyneisyytensä vuorovaikutus- ja ihmissuhdetaitoihin. Olet varmaan huomannut, että työpaikkailmoituksissa haetaan usein ihmistä, jolla viestintä- ja vuorovaikutustaidot ovat hallussa.

Tule mukaan!

Sivun oikeassa reunassa näkyy lista tulevista kursseistani. Tulen myös mielelläni pitämään kurssia sinun kouluusi, seurakuntaasi, seuraasi tai yhdistykseesi. Kysy lisää sähköpostitse: eeva@hoksaa.net.

Palautetta kursseista

Palautetta Nuisku-kurssista: Olen saanut runsaasti työkaluja arkeeni ja paljon itseluottamusta vuorovaikutustilanteisiin. Myös itseluottamukseni on kasvanut.

”Ilmapiiri on ollut jokaisella kerralla rento ja hyväksyvä.”

”Uskon, että voin käyttää kaikkia esiteltyjä työkaluja tulevissa vuorovaikutustilanteissa.”

”Asioita on päässyt/joutunut pohtimaan paljon ja aika syvällisesti.”

”Hienoa, että kurssilla on sellainen ilmapiiri, että voi jättää sanomatta itselleen henkilökohtaisia asioita!”

”Pidin kurssin monipuolisista ja käytännönläheisistä harjoituksista.”

”Olen saanut runsaasti työkaluja arkeeni ja ihmissuhteisiini sekä paljon itseluottamusta vuorovaikutustilanteisiin. Myös itseluottamukseni on kasvanut.”

”Kurssilla on ollut tosi hyvä henki ja paljon tärkeää asiaa!”

”Olen pitänyt kurssilla siitä, että tämä ei ole tuntunut suorittamiselta, vaan ennemmin hauskalta ja rentouttavalta.”

”Nyt tiedostan paremmin vuorovaikutukseen liittyviä ongelmia sekä miten voisin toimia paremmin. Miten tulisin itse paremmin ymmärretyksi ja ymmärtäisin muita.”

Palautetta Nuisku-kurssista: Tällainen kurssi olisi erinomainen yläkouluikäisille − oikeastaan pakollisena osana esim. terveystiedon oppiainetta.

sivun alkuun|etusivulle